Overslaan en naar de inhoud gaan

Bescherm hondenpootjes altijd tegen de hitte!

Op warme zomerdagen kunnen oppervlakken waar je hond overheen moet lopen - niet alleen asfalt - enorm heet worden. Hoewel de kussentjes onder hondenpoten ruw aanvoelen, zijn ze gevoeliger dan je zou denken. Ze kunnen letterlijk verbranden, wat extreem pijnlijke blaren veroorzaakt.

Er wordt vaak gewaarschuwd voor heet asfalt, maar er zijn nog veel meer ondergronden die gevaarlijk heet kunnen worden. Kunstgras bijvoorbeeld, wordt in de zon bijna net zo warm als asfalt! Ook zand en blauwe steen kunnen enorm heet worden!

Om je een idee te geven: bij een temperatuur van 52°C (de temperatuur van asfalt op een zomerdag van 25°C) veroorzaakt contact al huidverbranding na 1 minuut. Bij 60°C (de temperatuur van asfalt wanneer het buiten 30°C of meer is) duurt dit slechts enkele seconden!

Wandeltips voor een zonnige dag

Geniet van het mooie zomerweer door je dagindeling aan te passen, een geschikte wandelplek te kiezen en enkele belangrijke checks uit te voeren voordat je met je hond gaat wandelen:

  • Maak lange wandelingen vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de zon minder fel is en er meer schaduw is.
  • Een korte wandeling overdag is ook mogelijk, maar zoek plekken op met veel schaduw. Natuurlijk gras blijft gedurende de dag koeler aanvoelen, dus loop zoveel mogelijk over gras en vermijd absoluut asfalt en andere hete oppervlakken.
  • Wil je zeker zijn of de grond niet te heet is om over te wandelen? Plaats je blote hand gedurende 5 seconden op de grond. Als het te warm aanvoelt en je je hand moet terugtrekken, is het te warm voor je hond om er op te lopen.
  • Moet je toch een stuk over asfalt lopen om bij een geschikte uitlaatplek te komen? Bescherm dan de pootjes van je hond met speciale hondenschoentjes, potenwax of een beschermende spray. Deze spray maakt de huid harder en beter bestand tegen de hitte. Breng de spray aan op schone, stofvrije pootjes vlak voordat je naar buiten gaat, maar vermijd nog steeds te zonnige plekken. Better safe than sorry!
  • Vergeet niet om altijd water mee te nemen voor onderweg, zodat je hond regelmatig kan afkoelen.

Eerste hulp bij verbrande hondenpootjes

  • Breng je hond meteen naar binnen en draag hem als hij niet meer wil lopen.
  • Spoel de voetzolen van je hond gedurende 10 minuten met lauw water en wikkel ze vervolgens in plastic huishoudfolie of een steriel verband.
  • Zorg ervoor dat je hond niet aan zijn poten kan likken. Gebruik bijvoorbeeld een kraag die ook na operaties wordt gebruikt. Likken kan de brandwonden infecteren, wat extra pijnlijk is en de genezing vertraagt.

Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts als je hond tekenen van verbranding vertoont!